Лозовите растения изискват постоянна грижа и подхранване, за да се развиват и да дават изобилна реколта.

Прецизното управление на храненето е от съществено значение за оптимизиране на производителността на лозата и постигане на първокласно качество на плодовете.

 

Като общо правило, в началото на вегетацията растението се нуждае от повече азот, който осигурява вегетативния растеж на културата. Азотът ирае ключова роля в синтеза на протеини, които са пряко свързани с растежа и добива. При недостиг на азот гроздето и леторастите остават по-дребни и недоразвити, листата жълтеят.

 

Фосфорът е от решаващо значение за изграждането на силна коренова система, която подпомага усвояването на хранителните елементи. Той е особено важен по време на ранния растеж на лозата и пресаждането на млади лозови растения. Освен това в по-късните фази подпомага цъфтежа и развитието на плодовете.

 

Калият играе жизненоважна роля в развитието на плодовете на лозата, като подобрява натрупването на захари и повишава устойчивостта на болести. Недостигът на калий може да доведе до лошо качество на плодовете и по-ниски добиви.

 

Клетъчно делене и образуване на клетъчна стена, свързани с усвояването и използването на калция.

 

 

Освен основните елементи, лозата се нуждае и от някои микроелементи. Има обаче елементи, които се усвояват по-добре при листно подхранване – това са манган, цинк, желязо, бор.

 

Желязото е от съществено значение за синтеза на протеин и хлорофил. Важен фактор в много ензими, свързан с енергийния трансфер и дихателната система. Недостигът се проявява като междужилкова хлороза при младите листа, особено в алкални почви.

 

Манганът подпомага опрашване и производство на плодове. Недостигът може да имитира желязна хлороза.

 

Цинкът е необходим в ранните фази, за удължаване на леторастите и образуването на завръз. Недостигът причинява скъсени междувъзлия, малки листа и образуване на по-малко гроздове.

 

Магнезият е част от молекулата на хлорофила, играейки ключова роля във фотосинтезата. Подпомага усвояването на желязо. За да се ускори натрупването на захар преди узряването на гроздето, трябва да се направи подхранване с магнезиев препарат.

 

Медта участва в метаболизма на азота и въглехидратите. Катализатор във фотосинтезата и дишането. Включена в ензимите, участващи в изграждането и превръщането на аминокиселините в протеини.

 

Молибден – важен за активността на нитрат редуктазата, превръщайки нитратите в аминокиселини, както и за превръщане на неорганичния фосфор в органични форми.

 

Борът подпомага развитието на цветовете и клетъчното делене. Прилага се преди цъфтеж и след цъфтеж.

Калцият в комбинация с бор спомагат за повишаване на еластичността на кората на плодовете.