През тази година, ние се ангажирахме да създадем опитни полета, разположени из цялата страна, с цел да оценим и сравним нашите сортове есенни житни култури при различни регионални условия. Тази инициатива ни позволява да предложим най-подходящите решения за всеки наш партньор, адаптирани към специфичните нужди за регионa. Интегрираните опитни полета съчетават различни технологии на хранене, методи за отглеждане и сортове с цел оптимизиране на практиките и постигане на оптимални резултати.

Интересът към Откритите дни ни вдъхнови да разкажем повече за опитите и онлайн. По този начин можете да проследите развитието посевите и програмите за хранене, които прилагаме, като така получавате достъп до актуалните ни решения, независимо от вашето местоположение.

Разгледайте РЕЗУЛТАТИ от всички региони на България ТУК

СОРТОВЕ

Един от основните сортове в нашата италианска селекция е Каронте. Средно ранна зимна пшеница, с отлична адаптивност към екстензивни условия на отглеждане. Добрата поносимост на температурен и хидратен стрес, както и толерантността по отношение на икономически важните болести при пшеница, прави сорта много адаптивен и конкурентен, дори и при сухи години като тази. Катуло е ранна мека пшеница за бисквити и хляб. С голям производствен потенциал, отличен начален старт и жизненост през целия цикъл. Каронте и Катуло са два сорта за една отлична сортова структура, подходяща за всяко стопанство. Разликата между двата сорта е, че Каронте е по-ранен с 5 до 8 дни, в зависимост от условията. Второ, защото Катуло е осилест сорт, а Каронте – безосилест. Каронте се представя конкурентно при по-бедни почви и при засушливи условия. Катуло е ниска пшеница, докато Каронте е малко по-висок. Каронте формира по-издължени в сравнение с Катуло класове. Работейки с двата сорта, осигуряваме много приемлив конкурентен среден добив от общите площи с пшеница.
Набуко е ранна мека пшеница, предпочитана суровина на мелничарския отрасъл. Набуко е много пластичен и адаптивен сорт, който освен че дава протеин и глутен, т.е. той влиза в групата на силните пшеници, дава и добър добив.

Рубиско е от новите ни предложения, част от френската ни селекция. Рубиско е средно ранен сорт, в топ 10 на най-възпроизвежданите сортове селекцията на R.A.G.T. Лесно се адаптира към различни производствени условия, като дава надежден добив дори и в условия на суша.
“Ако до сега наш фокус бяха силни хлебни пшеници, такива каквито са повечето продукти от селекцията Италия, с РУБИСКО целим постоянство, адаптивност, добри резултати и в сухи, и във влажни години. Сорт с много добър фитосанитарен профил, устойчив на икономически важните болести. Сорт, който не изисква прекалено добри условия и прекалено много усилия, които всъщност са и финансов ресурс, освен време. Сорт, който дава добри резултати, дори при високопланински терени.” -Божана Гандева, съуправител Сембодиа Семена.
Зетае е устойчив сорт, ранна твърда пшеница. Ранната генетика понася по-добре атаките на фузариоза. Твърдата пшеница е един от продуктите, които ще има неограничен пазар в бъдеще. „Качеството е необходимо условие за добрата реализация на продукцията. Така че комбинацията от качества на Зетае го прави много подходящ за българските условия.“ – Кирил Янчев, регионален мениджър за Югоизточна България.

Фарах е средно ранен, осилест сорт твърда пшеница, който се отличава с черни осили към момента на узряване. Този сорт е пластичен и адаптивен, което му позволява да се представя успешно в различни почвено-климатични условия.

Фарах е със средна височина и показва добра толерантност към полягане. Сортът е толерантен към хлортолурон. Една от ключовите характеристики на Фарах е високият глутенов индекс, което го прави изключително подходящ за производство на висококачествени продукти от твърда пшеница.

Портфолио пшеница

Интеграл е ранен, шестредов зимен ечемик, който се отличава с висока производителност и устойчивост. Този сорт проявява висока толерантност към основни болести като ръжда, ринхоспориум, хелминтоспориоза и рамулария, което го прави надежден избор за фермерите.

Една от ключовите характеристики на Интеграл е неговата устойчивост на вируса на жълто ечемичено вджуджаване (BYDV), което гарантира здрави и добре развити растения. Сортът има добра толерантност към оронване и пречупване на класа, както и много добра устойчивост на полягане.

Интеграл демонстрира добра зимоустойчивост и се адаптира лесно към различни климатични и почвени условия, което го прави пластичен сорт. С високото си хектолитрово тегло, този ечемик осигурява качествен добив с отлични показатели.

 

Бонжур е алтернативен, ранен сорт тритикале, който се отличава с висока адаптивност и производителност. Този сорт проявява толерантност към мана и жълта ръжда, както и кафява ръжда и ринхоспориум. Сортът има добра устойчивост на полягане. Една от ключовите характеристики на Бонжур е способността му да понася късна сеитба, предоставяйки гъвкавост при планиране на дейностите. Неговата пластичност и адаптивност му позволяват да се представя отлично в различни почвено-климатични условия.

ТЕХНОЛОГИЯ НА ХРАНЕНЕ

За формирането на 100 кг зърно и съответната вегетативна маса пшеницата извлича от почвата 2,5 – 3,5 кг N, 1,0 – 1,5 кг Р и 2,5 – 3,0 кг К. За усвояването на всеки 10-12 кг азот е нужен около 1 кг от всеки от елементите сяра (S), магнезий (Mg) и калций (Ca). От микроелементите Cu, Mn, Zn, B, Fe – съответно между 1 и 14 гр за 100 кг добив. В повечето случаи естественото плодородие на почвите в България осигурява добиви от 100-150 кг/дка, като само при някои побогати черноземи, смолници и канелено горски почви може да се достигне до 200-250 кг/дка без торене. Подхранването с амониеви и серни торове е гаранция за постигане на по-добри резултати като добив и качество на зърното. Специалистите по хранене на културите на фирма СЕМБОДИА ще Ви помогнат в избора на конкретни продукти и изработването на цялостна технология за хранене, адаптирана според нуждите на конкретното поле/землище, планирания добив (когато се прилага тази практика), влиянието на агро-метеорологичните фактори върху културата през отделните фази на развитие, генотипния отговор на типа/сорта пшеница. Най-ефективната технология за хранене се изработва на база регулярни анализи на почва и растителна тъкан, за прецизно установяване на нуждите от хранителни елементи за културата. Доброто влияние на листните торове и биостимуланти за третиране на семената, както и за подхранване през есента и през пролетта с цел корекция на храненето, преодоляването на термичен и хидратен стрес, подобряване качеството на зърното, са съществен елемент от цялостната програма на хранене и не бива да бъдат подценявани. Признаците на хранителни дефицити трябва да се отчитат върху младите растения преди да са достигнали 15 – 20 см височина. Много често проявите на минерално гладуване в по-късни фази от развитието на пшеничните растения се маскират от появата на болести и от повреди с различен произход, което силно затруднява диагностиката им. Доброто хранене на пшеничните посеви не е в самоцелното прилагане на отделни торови продукти, а в прецизното им съчетаване в технологии на хранене.

Нашият ангажимент към иновации и качествени решения в земеделието е в основата на всичко, което правим. Чрез извеждането на опитни полета, ние се стремим да предоставим продуктивни и адаптивни сортове за нашите партньори във всеки регион на страната. С разнообразието от сортове като Каронте, Катуло, Наубко и новите предложения като Рубиско и Назарено, както и работещите технологии за хранене на растенията, ние предоставяме надеждни решения за устойчиво земеделие.

Разгледайте РЕЗУЛТАТИ от всички региони на България ТУК