В България пшеницата е основна зърнено-житна култура, отглеждана на площ над 11 и 12 милиона декара, което представлява около 35% от обработваемата земя в страната.

 

Най-разпространена у нас е меката пшеница, която се използва за производство на хлебно зърно и фураж. В страната има региони (Южна България и в близост до Северното Черноморие) подходящи за отглеждане и на твърда пшеница, от която се произвеждат качествени тестени изделия (макарони, спагети, фиде и др.)

 

Добри предшественици на пшеницата са едногодишните зърнено-бобови култури (грах, фий, нахут, леща и фасул), ранните картофи, дини, пъпеши и други култури, които остават след себе си почвата обогатена с азот и освобождават рано полето. Тъй като площите, засети с тези култури в страната са малко, основни предшественици на пшеницата са рапица, ранни хибриди царевица за зърно, царевица за силаж, слънчоглед.

 

Лоши предшественици за отглеждане на пшеницата са житните култури – пшеница, ръж, ечемик, тритикале и овес. Пшеницата не трябва да се отглежда след себе си, поради риск от високо заплевеляване и силно нападение от болести и неприятели.

 

Пшеницата се отглежда в почти всички райони на страната, но най-подходящите почвени типове са черноземните почви и смолниците. Неподходящи са киселите, засолените и силно излужените горски почви. Оптималната почвена реакция за растеж и развитие на растенията е от рН 6.3 до 7.8

 

Оптималния срок за засяване на зимната пшеница е между 20 септември до началото на ноември, но често пшеницата се засява дори в началото на декември, ако условията го позволяват. Оптималната сеитбена норма е между 450 до 550 кълняеми семена/кв.м., а дълбочинатa на сеитба е 3-4 см.  При неблагоприятни метеорологични условия или по-късна сеитба сеитбената норма трябва да се завиши, тъй като поради недостатъчна температура  поникват по-малко семена, растенията встъпват в зимуване слабо братили и неукрепнали.

‎‎

‎‎

Как да изчислите сеитбената норма

 

 

За да изчислим правилно сеитбената норма трябва да знаем процента кълняемост на семената и абсолютната маса на 1000 семена.

                                                Желана гъстота на посева (бр. раст./ м2) х маса на 1000 семена

Сеитбена норма = _________________________________________________

                                                Кълняемост (%) х 10 (коеф. за превръщане на сеитб. норма в кг/дка)

‎‎

‎‎

Фази на развитие на пшеницата

 

През есенно-зимния период пшеницата преминава през няколко фази на развитие – покълване, поникване, развитие на листата и братене. При оптимални срокове на сеитба и благоприятни условия (температура 13-15оС и почвена влажност) пшеницата пониква за 8-10 дни. Формирането на втори и трети лист и залагането на възела на братене става около 15-20 дни след поникването на пшеницата. При късна сеитба и по-ниска средно дневна температура (под 6о С), растенията поникват по-късно и залагат възела на братене чак през пролетта.

 

За да оцелее през студените зимни месеци с отрицателни температури, пшеницата трябва да бъде изложена на серия от по-ниски температури в началото на растежа, което се нарича „закаляване“ (яровизация). Закаляването е възможно благодарение на постепенното намаляване на дневните температури през есента, след поникване на пшеницата.

 

Закаляването е процес, който има две фази. Първата протича през есента при понижение на дневните температури от 6 до 0 градуса и задържането й вечер около 0 градуса. В тази фаза за закаляването освен температурата е необходима и интензивна светлина, спомагаща за натрупване на повече асимилати и захар в растенията. Втората фаза на закаляването настъпва при спадане на температурата до около минус 2-4 градуса. През тази фаза също е необходима светлина. След преминаването от растенията на втората фаза от закаляването пшеницата става още по-студоустойчива и може да издържи без повреди до минус 20-25 градуса.

 

Растенията се адаптират към бързото понижаване на температурите в края на есента или през зимата, като понижават съдържанието на влага, намаляват натрупването на въглехидрати и забавят цялостния процес на растеж. Това значително помага за устойчивостта на измръзване.

 

Закаляването е процес, който има две фази. Първата протича през есента при понижение на дневните температури от 6 до 0 градуса и задържането й вечер около 0 градуса. В тази фаза за закаляването освен температурата е необходима и интензивна светлина, спомагаща за натрупване на повече асимилати и захар в растенията. Втората фаза на закаляването настъпва при спадане на температурата до около минус 2-4 градуса. През тази фаза също е необходима светлина. След преминаването от растенията на втората фаза от закаляването пшеницата става още по-студоустойчива и може да издържи без повреди до минус 20-25 градуса.

 

Растенията се адаптират към бързото понижаване на температурите в края на есента или през зимата, като понижават съдържанието на влага, намаляват натрупването на въглехидрати и забавят цялостния процес на растеж. Това значително помага за устойчивостта на измръзване.

‎‎

‎‎

Критични за добива фази в развитието на пшеницата

 

В началните фази от развитието си фосфорът е много важен за пшеницата, тъй като стимулира образуването и нарастването на корена. Само от добре вкоренените растения може да се очаква оптимален добив и добра устойчивост на стрес, в т.ч. засушаване. Освен храненето с основните макроелементи, ключова роля в многобройни физиологични процеси играят и микроелементите, от които растенията се нуждаят в много малки количества. За да развие здрава коренова система и да осигури силно начало за вегетативното развитие пшеницата има нужда от определени микроелементи във фазите поникване и братене. Това са мед (Cu), манган (Mn), молибден (Mo), цинк (Zn), които спомагат за по-доброто вкореняване и дружното поникване на посева.

 

Освен предсеитбеното торене с основните хранителни елементи, ние препоръчваме третиране на семената със Сийдър. Поради съдържащите се в него азот и микроелементи се създава благоприятна хранителна среда около семето и поника.

 

Важен етап в развитието на пшеницата е фаза край на братене и начало на вретене, когато протичат етапите на органогенезиса, през които се залагат дължината на класа, броят на класчетата и цветчетата. В този период растенията трябва да са добре осигурени с влага и достатъчно хранителни вещества, което спомага за образуването на по-дълъг клас, с повече на брой зърна. Затова е много важно да не допускаме никакви хранителни дефицити. През тази фаза растенията имат най-голяма нужда от азот, когато става интензивно нарастване на вегетативните органи (особено на листната маса)  и се залагат репродуктивните органи.

 

Освен азот в тази фаза много важна роля играят и някои микроелементи. Това са бор, желязо, манган, молибден, цинк, мед, магнезий, калций и сяра. Тези елементи могат да се доставят с листно приложение, при което усвояването им от растенията е много по-бързо.  Приложени във фаза край на братене, начало на вретенене бързо съживяват растенията при стрес, имат коригиращ и превантивен ефект при дефицит на микроелементи. Един от микроелементите с голямо значение за репродуктивната функция на пшеницата е медта. Медта повишава потенциала за добив, като увеличава броят на зърната в класа и подобрява качеството на зърното. Подходящи продукти, които доставят важните за растенията елементи и аминокиселини в тази фаза са Труено ВП, Микроплант CupZiMan.

 

Друга критична фаза в развитието на пшеницата е изкласяването, тъй като тогава протича процеса на формиране на зърното. Това е фазата, в която потребността на растенията от азот е много голяма, а количеството му в почвата е значително намалено. След азота пшеницата извлича най-много калий. Ролята на калия е да регулира водния баланс и протеиновия метаболизъм. Ако растението е достатъчно снабдено с калий, то изразходва по-малко вода и преживява по-добре сухите периоди и развива по-голяма устойчивост на стрес.

 

Освен почвеното подхранване с азотни торове, това е вторият важен момент, в който листното торене повлиява съществено продуктивността на пшеницата. Подхранването на растенията с микроелементи (особено бор) и със стимуланти е отлична инвестиция. Дефицитът на бор обикновено води до празни поленови зърна, лоша жизненост на полена и намален брой цветове на растение.

 

Поради настъпването на засушаване в много региони на нашата страна през този етап от развитието на пшеничените растения, няма практика да се извършва трето пролетно подхранване. В този период много подходящи продукти са Кристафол  N или Енергрийн Витал, тъй като част от съдържащия се азот е амиден и допринася за по-продължително подхранване на растението и също поради съдържащите се в тях микроелементи.

 

Пшеницата не понася високи температури, особено в периода на наливаното на зърното. Критични по отношение на влагата фази са изкласяването, цъфтежът и наливаното на зърното. Засушаването през този период води до силно понижаване на добива.

‎‎

‎‎

‎‎

Роля на хранителните елементи при пшеницата

 

За добър растеж и развитие и постигане на висок добив, пшеницата се нуждае от своевременно хранене с важните макро и микро елементи – азот, фосфор, калий, сяра, мед, магнезий, бор, цинк, манган, молибден. Някои от тях са необходими в много малки количества, но не трябва да се подценяват.

 

За ролята на хранителните елементи може да прочетете ТУК

‎‎

‎‎

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ХРАНИТЕЛНИЯ РЕЖИМ

 

 

През вегетацията пшеницата усвоява хранителни вещества неравномерно. От фаза поникване до фаза братене в растенията постъпват 15-20% от цялото количество азот, фосфор и калий. Най-интензивно е постъпването на хранителните елементи през фаза вретенене, когато се формират репродуктивните органи. До фаза изкласяване пшеницата приема 70-80% от азота, фосфора и калия и натрупва около  40% от сухото вещество. По-голяма част от калия се натрупва постепенно до фаза изкласяване, от азота – до фаза млечна зрялост, а фосфорът се приема най-бавно до прекратяване на вегетацията.

 

Засиленото азотно торене през есента влияе отрицателно върху натрупването на въглехидрати и върху зимоустойчивостта на есенниците. С оглед на биологичните особености на пшеницата, от значение е доброто торене с фосфор и калий през есента и умереното торене с азот, а през пролетта – доброто азотно торене.

 

Оптималните торови норми се определят в зависимост от запасеността на почвата с усвоими форми на хранителните елементи, износа със 100 кг зърно и слама, планирания добив, почвата, сорта, климатичните условия.

‎‎

‎‎

В таблицата са показани приетото от растенията количество хранителни елементи в кг за формиране на 100 кг продукция (на база на тъканен анализ) и изнесените с добива хранителни елементи за формиране на 100 кг зърно. Например за формиране на добив от 800 кг/дка, пшеницата извлича 24 кг N/дка. Ако в почвата има запас от определено количество азот (например 6 кг N/дка), ще е необходимо да се внесат 18 кг N/дка под формата на тор.

 

Износа на хранителен елемент = Очакван добив в кг/дка х Износ с единица продукция. След прибирането на реколтата ще бъдат изнесени 17,6 кг N/дка.

‎‎

‎‎

‎‎

ПРИМЕРНИ СХЕМИ НА ТОРЕНЕ ПРИ ПШЕНИЦА

‎‎

схема-торене пшеница

‎‎

Листно подхранване при пшеница

‎‎

Листно подхранване пшеница

‎‎

‎‎

Изборът на сорт е едно от най-важните решения, които производителят трябва да вземе.

Качеството на семената е критерий, по който се работи без компромиси. Сембодиа предлага на своите клиенти голямо разнообразие семена пшеница от няколко сорта на водещата италианска селекционна къща „SEMETICA“ и френската „RAGT“. Повече информация може да получите ТУК.

‎‎