Фактори за успешно почвено приложение на фосфор съдържащи торове

ㅤㅤㅤㅤ

  • ㅤФосфорът е ключов елемент за енергийния баланс в растението:
    • участва в състава на аденозинтрифосфат (АТФ), като източник на енергия за важни метаболитни процеси
    • съставна част на нуклеиновите киселини (РНК и ДНК)
    • участва в синтеза и в транспорта на въглехидратите
    • ускорява растежа на кореновата система на младите растения в дълбочина
    • подобрява цъфтежа и ускорява развитието на семената и плодовете


Особеност на този елемент е неговата изключително слаба мобилност в почвата, което трябва да се вземе под внимание при неговото приложение, за да имат растенията достъп до него. Фосфорът трябва да се запасява регулярно, поради неговата способност да се фиксира в почвата вследствие на свързването му с други елементи, най-вече с калций, при почви с алкална реакция, и алуминий и желязо, при почви с ниско рН.


Съществуват следните форми на достъпен за растенията фосфор в почвата:
• H₂PO₄(-1): едновалентна фосфатна функционална група; според редица изследвания тази форма най-бързо се усвоява от корените на растенията.
• HPO₄(-2): двувалентна фосфатна група; достатъчно добра усвоимост от корените от почвения разтвор.
• PO₄(-3): почти без практическо значение за изхранването на растенията.


Фосфатът трябва да е част от почвения разтвор, за да могат корените на растенията да го усвоят. Повърхностното приложение на фосфорните торове позволява на усвоимия фосфор да се придвижи на максимум 3-5 см в почвата при достатъчна влага. Желателно е торовите гранули да попадат в непресъхващия почвен слой, така фосфатите се движат в почвения разтвор във всички посоки и са усвоими за кореновите власинки.
Фосфорът, като всеки един от жизненоважните хранителни елементи в почвата е в постоянна динамика, преминавайки от недостъпна в достъпна за растенията форма и обратно. Доказано е, че процесът на имобилизация (преминаване на фосфора в неусвоима форма) е много по-мощен от процеса на мобилизация.

ㅤㅤㅤ

ㅤㅤㅤㅤ

Има фактори, които пречат на мощния процес на имобилизация на фосфора и те са следните:
(а) наличие на достатъчна почвена влага
(б) рН на почвения разтвор между 5 и 8
(в) активно работещи почвени микроорганизми
(г) киселинните ексудати (излъчвания) от кореновите власинки
Когато концентрацията на усвоим фосфор намалява в почвения разтвор поради поглъщането от растенията, в разтвора постъпва усвоим фосфор от повърхността на почвените частици.


Подвижният фосфор, измерван при почвените анализи е този в почвения разтвор и от фосфатните групи по повърхността на почвените частици.

ㅤㅤㅤ

Степента на усвоимост на фосфора от почвата зависи от качеството на почвата и от почвената влага и е различна при различните култури. Слънчогледът, от основните зърнени култури, в най-голяма степен успява да поглъща наличните хранителни фосфатни аниони от почвата – от 7 до 17%.

Степента на усвоимост трябва  да се има предвид при калкулиране на торовите корекции и очакван добив. Балансирането на нормите на торене и осигуреността на растенията с всеки от трите макроелемента (азот, фосфор, калий) също благоприятства степента на усвоимост.

ㅤㅤㅤ

Усвоимост на фосфора по фази на развитие на растенията
Да вземем за пример пшеницата:
(1) Фосфорът в почвения слой (0-10 см) е много трудно или напълно неусвоим от пшеницата
(2) В началото на своето развитие пшеницата може да усвои само 20% от нужния Р от почвата, останалите 80% трябва да се осигурят с торене
(3) Основното количество фосфор пшеницата усвоява през фаза вретенене (6 пъти повече в сравнение с фаза братене) и през фаза изкласяване (3 пъти повече в сравнение с фаза братене)

ㅤㅤㅤ

ㅤㅤ

Други два важни елемента, свързани с фосфорното хранене на растенията са коефициентът на усвоимост (КУ) и степента на загуби (имобилизация) на фосфора след внасяне на торовия продукт. Съвременните и качествени фосфорни торове имат значително по-добра усвоимост, поради по-високия процент водоразтворим фосфор в състава си, който достига 30%. Загубата на фосфор е 55% през първата година след внасяне на торовия продукт. От остатъка усвоим фосфор през 2-та година се усвояват 13% и се губят още 30%. От остатъка фосфор през 3-та година се усвояват едва 6% и останалите 15% се превръщат в неусвоим за растенията фосфор.

ㅤㅤ

ㅤㅤ

Очевидно е, че поради своята природа и естествените процеси на имобилизация на фосфора в почвата, дори и при най-благоприятните условия (качествен тор, добре структурирана почва, достатъчни валежи, почвен разтвор с рН 5-8, активни почвени микроорганизми) фосфор трябва да се внася всяка година в подходяща форма и в достатъчна доза.

ㅤㅤ

ㅤㅤ

… и още малко детайли относно фосфорното хранене:

• Листно подхранване (температури под 10°С, преовлажняване, рН извън рамката 5-8 единици, засоляване, засушаване): повечето културни растения могат да усвояват до 1 кг активен фосфор на декар през листните пластини.

• Третировка на семената: до 1 кг активен фосфор на 1 тон семена се счита за безопасна концентрация за пониците дори на дребносеменните култури.

• Възможна ли е ситуация на излишък на фосфор: в редки случаи при много тежки почви и силно преовлажняване.

 

Поради огромното си значение като източник на енергия за растенията, фосфорът е известен още и като атомното гориво за клетъчните електроцентрали!